UGDYMAS PAREMTAS PROJEKTINE VEIKLA – Kursai Europos mokytojams Reikjavikas, Islandija – Liepos 17 – 21, 2023 m.

2023m. liepos 16-22 dienomis dalyvavome projekte KA1 Erasmus + kursai, Islandijoje. Projektą kuravo organizacija Smart Teachers Play More. Jie siūlo įvairių kursų, o mes dalyvavome „Ugdymo procesas paremtas projektine veikla“ („Project Based Learning“).

Visa savaitė buvo skirta susipažinti su projektinių veiklų organizavimu, planavimu ir įgyvendinimu su mokiniais ugdymo įstaigose. Stebėjome, klausėme ir atlikome praktines užduotis (ruošėme grupelėse savo projektą). Kursų organizatoriai ir vedėjai dalinosi idėjomis ir parodė kaip praktiškai įgyvendina STEAM, skatina mokinių kritinį mąstymą, įtraukia įvairių gebėjimų ir motyvacijos mokinius.

Projekte dalyvavo 19 Europos valstybių mokytojai ir švietimo sistemos darbuotojai. Dalinomės patirtimis, pasiekimais ir iššūkiais savo darbe. Kurso organizatoriai pristatė Islandijos ugdymo sistemą. Diskutavome ir aptarėme panašumus ir skirtumus su kitų šalių ugdymo sistemomis. Jie pasidalino kas labiausiai pasiteisina, o kas kelia iššūkių mokymo procese. Labiausiai sudomino vertinimo sistema ir „Darbo mokyklos“, kuriose mokiniai vasaros atostogų metu dirba ir gauna atlygį.

Sužavėjo islandiškas požiūris į žmogų, vaiką, gamtą ir visa kas juos supa. Jie gyvena darnoje su gamta ne dėl to, kad tai dabar populiaru, bet taip jie elgiasi nuo pat pradžių, iš prigimties. Jie vertina rankdarbius ir apgalvotai įsigyja daiktus. Tvarumas supa kasdienybėje, mokykloje. Tolerancija ugdoma darželiuose, mokyklose, šeimose. Neapsakomas šalies grožis ir išskirtinumas užbūrė. Aplankėme populiarias vietas: Mėlynoji lagūna, geizeriai, kriokliai, ugnikalnis, ekskursija „The golden circle“. Po aktyviai praleistos dienos įvertinome jų maistą, kuris labai patiko (žuvis, aviena, sūriai ir kepiniai). Labiausiai sužavėjo jų tyras vanduo, kuris nieko nekainuoja.

Islandija mums pasirodė labai įdomi, unikali šalis tiek savo gamta, tiek žmonėmis. Jie labai vertina savo šalį, tradicijas, kalbą. Gyvendami pakankamai atšiauriame klimate išnaudoja visas gamtos teikiamas galimybes. Vaikai nuo gimimo lankosi baseinuose, kurių ten netrūksta, aktyviai leidžia laiką gamtoje. Kaip ne vienas jų sakė „We work hard and play hard“ (mes sunkiai dirbame, bet ir linksminamės iš visos širdies).

Autorius:
Jurgita Pocevičienė

Nuotraukos:
Jolanta Lukočienė ir Jurgita Pocevičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos