Erasmus+ projektas „Off the main highlights“ Prezidento Antano Smetonos gimnazijoje

Pažinti-nepažintą, atrasti-neatrastą, sutikti-nesutiktą – štai kiek galima patirti nepatirtų dalykų per vieną projektą. Erasmus+ projektai visada peržengia vieno dalyko ribas, nes ieškant kelių į pagrindinį tikslą esi priverstas pasitelkti jau turimas žinias, atrasti naujų įvairių dalykų niuansų, o svarbiausia atrasti save, savo kraštą Europoje ir Europą savyje. Projektas „Off the main highlights”– tai buvo nepakartojama galimybė atskleisti ir suvokti save Europiniame kontekste bei sužinoti šalių partnerių kultūrines vertybes, suprasti kultūrinius tarpusavio panašumus bei skirtumus. 
Projektas „Off the main highlights“ buvo ilgas ir sudėtingas, prasidėjęs 2019 metais jis išgyveno ilgą Covid-19 ligos suvaržymų kelią, tačiau projekto sėkmė –visus suplanuotus mobilumus pavyko įgyvendinti gyvai. Tarptautinis Erasmus+ KA2 projektas „Off the main highlightas“ suvienijo 4 Europos mokyklas: Dečyno gimnaziją (Čekija), Bataafs licėjų (Olandija), Vilelos mokyklų grupę (Portugalija) ir Prezidento Antano Smetonos gimnaziją (buvusią Kauno Rokų gimnaziją).
Pandeminė Covid-19 situacija keitė projekto eigą, tad buvo organizuotos net trys virtualios konferencijos, kurių metu mokiniai dalinosi savo turimomis žiniomis apie partnerių gimtąsias šalis, jų istoriją, kultūrą, tradicijas. Taip pat mokinai turėjo galimybę nustebinti vieni kitus prisistatydami patys bei atskleisdami savo savybes netikėtu rakursu.  Konferencijos sužadino smalsumą ir tikėjimą, kad po ilgo laukimo ir pasimatymų per kompiuterio ekraną, ateis diena, kada galėsime vieni kitus apkabinti gyvai.
Tai čekų mokytojų inicijuotas projektas, kuriuo siekiama per geografiją, istoriją ir kultūrą pažvelgti į įdomias vietas, kurios nėra pagrindiniai ir žinomi gyvenamo regiono akcentai. Šio projekto vykdymo metu bus sukurti 64 „Google“ žemėlapio žymekliai,  kuriuose mokiniai pateikė tekstus, nuotraukas, vaizdo bei garso įrašus, dramos  eskizus, paremtus vietinėmis istorijomis, susietomis su pažymėtomis vietomis bei vietinėmis istorijomis. Medžiaga yra skelbiama anglų kalba ir projekto šalių gimtosiomis kalbomis: čekų, olandų, lietuvių, portugalų.

Per trejus projekto vykdymo metus buvo organizuojami 5 mokinių bei mokytojų mobilumai į partnerių šalis – Čekiją, Portugaliją, Olandiją bei Lietuvą.  Šių mobilumų metu vyko  tiriamosios ekspedicijos medžiagai rinkti. Taip pat komandos formavimo veiklos, darbas su Google Point programa. Kaskart po intensyvios savaitės mokiniai ir mokytojai grįždavo namo nugalėję save, pasiekę dangų, supratę, kad tikrasis mokymasis vyksta tik tada, kai eini sunkiausiu keliu, ir atradę, kad jauni esame tol, kol gyvenime yra Pirmų kartų. O jų Erasmus+ projektas „Off The Main Highlights“ per šiuos trejus metus projekto dalyviams  padovanojo tikrai ne vieną. 
Kviečiame pavartyti mūsų sukurtą elektroninę knygą ir pakeliauti kartu per tuos nuostabius 3 projekto vykdymo metus.

Nuotraukos:
R. Miliūnienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos