Gurgu gurgu - į Kaziuko turgų!

  • Paskelbė : Rita Miliūnienė
  • Paskelbta: 2024-03-12
  • Kategorija: Renginiai

Jeigu vakare prie Prezidento Antano Smetonos gimnazijos tįstą automobilių virtinė, vadinasi, bendruomenė švenčia. Paskubėk ir Tu, nes durys plačiai atvertos visiems svečiams.
Kovo 7-ąją gimnazijoje netradicinio ugdymo diena, kuri tapo... tradicija. Tradicija švęsti Kaziuką. Visa mokykla iš anksto gamino įvairiaspalves verbas, ruošė liaudiškas prekes ir mokėsi liaudiškų dainų bei šokių. Mokiniai savanoriai rengė Arbatos saloną ir fotografavimosi sieną bei ekspoziciją, skirtą Prezidento Antano Smetonos metams paminėti. Rimtų mokslų pamokos tądien nevyko, nes ir neformalusis ugdymas reikalingas kaip oras.
Kaziuko šventę 16 val. pradėjo turgaus šauklys, kviečiantis ne tik linksmintis, bet ir pinigėlį uždirbti. Uždirbti ir paaukoti gyvūnų prieglaudoms. Gimnazijos koridoriuose užvirė neprastas turgus. Akys bėgiojo ir raibo nuo liaudiškų rankdarbių ir maisto. Tuoj dvi Smetonos laikų damutės su vertinimo lapais ėmė skaičiuoti, kuri klasė tautiškiausia. Tautiškiausia – 4a ir Ia, smagiausi prekybininkai – 1a, 1 b ir 7b, o patys aktyviausi originaliausi – IIa. Kai stalai ištuštėjo, į aukų dėžę subyrėjo 239 eurai gyvūnų prieglaudoms.
17:15 val. aktų salėje etnografinė vakaronė su gimnazijos ir Slengių mokyklos - daugiafunkcio centro Etnomuzikavimo studijos kapela. 1-5 klasių mokiniai gal ir nedrąsiai, bet labai atsakingai nuotaikingai kojomis trepsėjo, poromis sukosi, rateliais vingiavo įvairius liaudies šokius. Svečiai juokėsi ir katučių negailėjo – ūžė šėlo, kol delnai pamėlo. Kai 18:15 salėje mažuosius pakeitė 6-IV klasių šokėjai, keitėsi ir žiūrovai, ir nuotaika kaito. Nė sumirksėti nespėjai, o jau ir finalinis visos bendruomenės šokis, skirtas Prezidento Antano Smetonos metams ir nepriklausomybės dienai, tautinė giesmė ir finalinė daina.
Visos šventės baigiasi, tik neužsimiršta tautiškumo pamokos, gilėja bendrystės jausmas ir stiprėja noras sugrįžti ir pakartoti kitąmet. 


Žurnalistų būrelis

Nuotraukos:
Gimnazijos mokiniai

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos