Tradicinė Pi diena mokykloje

  • Paskelbė : Rita Miliūnienė
  • Paskelbta: 2023-03-14
  • Kategorija: Renginiai

Kovo 14 dieną gimnazijos matematikai surengė triukšmingą ir įdomią skaičių šventę, matematinei konstantai Pi paminėti. Pi – tai yra begalinis skaičius, žymimas 16-ąją graikų abėcėlės raide π ir prasideda 3,14,.. todėl ir švenčiama kovo keturioliktąją. 


Mūsų mokykla paminėjo šitą dieną surengusi ne vieną matematikos konkursą, bet pagrindiniame konkurse reikėjo iš atminties parašyti kuo daugiau skaičių po kablelio. Beje, šiais metais pasiektas naujas Pi skaičiaus skaičiavimo pasaulio rekordas. Vienai „Google“ darbuotojai pavyko nustatyti 31 trilijoną skaičių po kablelio ir buvusį rekordą pagerinti 9 trilijonais. Japonė Emma Haruka tai padarė pasinaudojusi kompanijos sukurta skaičiuokle. Žmogus, norintis tą skaičių pasakyti garsiai, tai darytų ilgiau nei 332 metus. 
Taigi per trečiąją pertrauką gimnazijos matematikai, vadovaujami mokytojos Laimos Zailskienės, pakvietė mokinius į antro aukšto fojė ir plačiau papasakojo apie Pi skaičių. Pateikė daug įdomių faktų, kurių dauguma nežinojo. Kas galėjo pagalvoti, kad gyvuoja tradicija Pi dieną valgyti pyragą su papuošta graikiška raide π. O per ilgąją pertrauką mokykloje iš klasių parinko bent vieną mokinį, kuris turėjo išvardyti tiek skaičių, kiek prisimena po kablelio. Vieni daugiau prisiminė, kiti mažiau, bet buvo įdomu pažiūrėti, kaip ir kiek prisimena žmonių tų skaičių. Daugiausiai skaičių po kablelio iš atminties pasakė Simonas Žvirblis iš 9b klasės. Simonas pergalės ovacijas priėmė ramiai, be emocijų, kaip ir dera kilniam nugalėtojui. 


Žurnalistės Emilija ir Vakarė kalbina π konkurso nugalėtoją Simoną Žvirblį
Simonai, papasakok, kaip pavyko išmokti ilgą skaičių seką?


Šiame konkurse aš atmintinai pasakiau 100 skaičių po kablelio ir laimėjau pirmą vietą. Tuos šimtą skaičių aš išmokau per tris dienas. Norint išmokti kuo daugiau skaičių, reikia susirasti individualią, asmeniškai tinkančią taktiką ir susidaryti sistemą, pagal kurią mokysiesi skaičius. Aš susigalvojau paprastą būdą – mokytis po tris, pavyzdžiui, 105 820 974 ir taip toliau. Iš skaičių sudėjau tarsi eilėraštį iš posmų po keturias eilutes, kuriose buvo po tris skaitmenis. Daug kam gali atrodyti, kad tiek skaičių išmokti neįmanoma. Tiesą sakant, ir man taip atrodė, kai pradėjau mokytis, bet kuo toliau mokiausi, tuo darėsi lengviau, ir pajutau, kad galiu išmokti daug daugiau nei šimtą skaičių. 
Taigi aš manau, kad visi žmonės gali išmokti šimtą ar daugiau skaičių, tik vienas mokysis labai ilgai, o kitas juos gali išmokti kad ir per dieną, bet išmokti gali visi. 

Gimnazijos žurnalistės Vakarė Švedaitė ir Emilija Džiugelytė 


 

Nuotraukos:
R. Miliūnienė, N. Navickas

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos