Naujasis švediško stalo maitinimas gimnazijoje: šviežia patirtis ir sveikesni pasirinkimai

  • Paskelbė : Rita Miliūnienė
  • Paskelbta: 2024-10-04
  • Kategorija: Aktualijos

Prezidento Antano Smetonos gimnazijos valgykla neseniai atvėrė duris naujai maitinimo sistemai – švediško stalo principu. Šis principas, tai ne tik modernus būdas patenkinti gimnazijos bendruomenės poreikius, bet ir puiki proga ugdyti sveikos mitybos įgūdžius bei skatinti savarankiškumą.


Kas yra švediško stalo principas?


 Švediško stalo principas leidžia patiems pasirinkti ir įsidėti norimus patiekalus bei jų porcijas. Gimnazijos bendruomenė, turėdami galimybę rinktis iš daugybės įvairių maisto produktų, tampa savo patiekalo kūrėja. Tai puiki galimybė mokytis atidumo savo mitybos įpročiams, derinant daržoves, baltymus, angliavandenius ir sveikus užkandžius.


Sveikesni pasirinkimai kasdien

Nauja maitinimo sistema ne tik suteikia galimybę pasirinkti iš didesnio maisto asortimento, bet ir skatina sveikesnį gyvenimo būdą. Kiekvieną dieną valgykloje siūlomi švieži vaisiai, daržovės. Valgyklos personalas, bendradarbiaudamas su mitybos specialistais, sudaro subalansuotus meniu, kurie atitinka mokinių energijos poreikius, padeda išlaikyti gerą fizinę ir psichinę sveikatą bei stiprina imuninę sistemą.


Savarankiškumo ugdymas


Vienas iš didžiausių švediško stalo maitinimo privalumų – tai savarankiškumo skatinimas. Mokiniai mokosi patys spręsti, kiek maisto įsidėti ir ko jiems reikia. Tai ugdo atsakingumą bei padeda suvokti, kas sudaro subalansuotą mitybą. Be to, galimybė rinktis pagal savo skonį ir poreikius mažina maisto švaistymą.


Ekologiškas sprendimas


Kartu su naujuoju maitinimo būdu gimnazija skatina ir ekologišką mąstymą. Pasirinktas švediško stalo formatas prisideda prie tvarumo, nes gimnazijos bendruomenė įsideda tik tiek maisto, kiek gali suvalgyti, taip sumažindama maisto atliekų kiekį. 
Švediško stalo maitinimas gimnazijoje – tai ne tik modernus būdas pasirūpinti mokinių maitinimu, bet ir puiki galimybė mokyti juos sveikos mitybos ir savarankiškumo. Ši naujovė skatina atsakingą požiūrį į maistą ir aplinką, o gimnazijos bendruomenė džiaugiasi sveikesniais bei ekologiškesniais sprendimais kasdien.

Nuotraukos:
R. Miliūnienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas