Kupolas - ar kilnojamoji klasė?

  • Paskelbė : Rita Miliūnienė
  • Paskelbta: 2022-09-16
  • Kategorija: Aktualijos

Papasakoti apie klasę – kupolą paprašėme direktorės pavaduotoją ūkio reikalams Saulių.

Laba diena, gal galėtumėte papasakoti, iš kur atėjo idėja įrengti kupolą?
Laba diena. Visų pirma, kupolo idėja ir mums buvo naujovė, kuri kilo iš mokinių, mokytojų ir administracijos  bandymų  mokytis neįprastose, netradicinėse patalpose. Kurdami gražią ir patogią aplinką, nusprendėme, kad būtų reikalinga lauko klasė, ja ir tapo kupolas.
Kas finansavo  kupolo statybas?
Dabar tai laikinas rašomas projektas, kurį vis dar turi patvirtinti Švietimo ministerija ir Kauno švietimo skyrius. Dar yra ir toks ,,kokybės krepšelis“, kurio vienas iš prioritetų buvo lauko klasė, su mokykla nusprendėme ją įtraukti į projektą.
Kaip prasidėjo statybos? Kodėl būtent kupolas?
Mums reikėjo surasti, kas galėtų pastatyti tokį statinį. Žinant, kad statinys yra laikinas ir kilnojamas, jam nereikia jokių statybos leidimų. Jis visais metų laikais gali stovėti skirtingose mokyklos teritorijos vietose ir tai yra labai patogu, nes kai atsiranda poreikis, jis greitai išardomas ir surenkamas per vieną dieną. Kadangi mokykla turi apie du hektarus žemės, tai iš tiesų yra daug vietos, kur galėtume perkelti šį kupolą. Jei bus poreikis.
Kokie yra kupolo matmenys?
Šis kupolas yra apie 60 kvadratinių metrų ploto, aukštis siekia beveik penkis metrus ir yra panašus į atnaujintą chemijos kabinetą.


Kokios kupolo panaudojimo galimybės?
Mokyklos bendruomenė apgalvojo, kokios pamokos ar renginiai būtų galimi. Kupole vyks pamokos, parodos, mugės, įvairiausios akcijos, jis gali pasitarnauti ir Rokų bendruomenei. Kupolo erdvę galima labai plačiai ir laisvai naudoti, svarbiausia žiūrėti, ar yra tam tikras poreikis, kuris būtų užtikrintas, nes jeigu, pvz., surengtume parodą ir niekas neateitų, tai pasirengimas išeitų veltui.
Kiek mokinių su mokytoju kartu gali dirbti kupole?
Kupolas laisvai telpa didelė klasė (apie 32 mokinius ir mokytojas). Erdvės pakankamai daug, tai kaip viena didelė klasė, tik ne stačiakampė, o apvali.
Kiek kupolas kainavo?
Prieš statydami žinojome, kiek ko reikės, kad būtų patogu mokytis ir nesijausti kaip šiltnamyje. Pirmiausia reikėjo išsirinkti kupolo pagrindą – medinė terasa arba betoninis padas. Tada kondicionieriai, kurie šildo ir vėsina, tada elektros instaliacijos su įvadais, kurie reikalingi prijungti interneto stotelei ir šviesai, rozetes įrengti. Dar yra nupirkti nauji baldai ir įranga – kėdės su staleliais, krovimo spinta su dvidešimčia naujų planšetinių kompiuterių. Dar būtinas ir turto draudimas, jei kas tyčia ar netyčia apgadintų kupolą. Visa tai sudėjus, kupolas kainavo apie trisdešimt tūkstančių eurų. Apskaičiavę visus darbus, prekes, reikmenis, kokybę, matome, kad pinigų suma nemaža, be to, pakilo ir kainos. Europos Sąjungos parama, kurios ,,kokybės krepšelis“ padeda išmokėti šias sumas, būtinai reikalauja kupolą apdrausti, nes jisai turi tarnauti ne vienerius metus.
Kaip kupolas atlaiko gamtos sąlygas?
Kupolas yra gana tvirtas. Dėl apvalios formos vėjas gražiai apskrieja, bet jeigu griūtų medis, tai jau būtų nemažai žalos. Tiesa, kupolą stačiusi įmonė, viską sutaisytų, o dėl kupolo sandaros nėra ko nerimauti. Jis statytas grynai laukui, todėl jo pagrindinė paskirtis atlaikyti bet kokias oro sąlygas. 500 mikronų storio kupolo plėvelė sulaiko ultra violetinius spindulius, ji net 5 kartus storesnė už paprastą šiltnamio plėvelę. Dėl saugumo dar įdėjome apsaugos kameras ir apšvietimą aplink, kad aiškiai matytume kupolą ir jo apylinkes.
Ar žiemos metu galima bus vesti pamokas kupole?
Jeigu yra poreikis ir noras, tai tikrai taip. Kopolas galės atlaikyti ir sniegą, ir šlapdribą. Jame yra kondicionieriai, kurie gali gerai įšildyti kupolą. Viduje gali būti nuo + 20 iki +22 laipsnių  šilumos ir tikrai bus galima patogiai mokytis kaip įprastame kabinete.

Kupole jau vyksta pamokos

Kupolas yra erdvi salė, kurioje jautiesi kaip palindęs po didžiuliu stikliniu gaubtu arba įėjęs į skaidrų iglu. Jame jauku vesti pamokas, maloniai šilta, kartais, jei atidaryti trikampiai langai, perbėga malonus vėjelis. Su dvyliktokais išbandžius naują kupolo klasę, buvo įdomu patirti, kiek kūrybingai galime naudoti šią erdvę, kurioje aidas ryškiai jaučiasi centre ir silpnėja prie sienų. Nekantrauju pamatyti, kaip pagyvės mokykla, kurioje pamokos galės vykti ir tokioje neįprastoje aplinkoje.

Interviu parengė Ib klasės mokinė Ugnė Balčiūnaitė (lietuvių kalbos ir literatūros mokytojas ekspertas Egidijus Jankūnas)

Nuotraukos:
R. Miliūnienė

Nepamirškite padėkoti autoriui