Erasmus+ KA2 šešiolikmečio akimis

Praėjus beveik dvejiems metams, Kauno Rokų gimnazijos koridoriuose vėl buvo galima išgirsti užsieniečių balsus. Karantinui sustabdžius Europos mainų mobilumą, mokykloje nurimo ir tarptautinių projektų veikla. Tačiau rugsėjo 20 – 24 dienomis, pagerėjus epidemiologinėms aplinkybėms, gimnazijoje pagal Erasmus+ KA2 projektą „Off the main highlights“ viešėjo ir mokėsi Čekijos (Dečyno gimnazija), Nyderlandų (Bataafs licėjus), Portugalijos (Vilelos mokyklų grupė) bei Lietuvos (Kauno Rokų gimnazija) moksleiviai.

Čekijos koordinuojamo projekto tikslas – rasti ir pažymėti mažiau žinomus įdomius objektus „Google“ žemėlapiuose. Moksleiviai aplankė daug mažiau žinomų vietovių, kuriose vaidino, fotografavo ir filmavo, o vėliau sėkmingai paviešino 15 objektų, kurie buvo nauji ne tik atvykėliams, bet ir daugumai mūsų gimnazijos moksleivių. Ugnė Jucytė, IIIb kl.
Esu IIB klasės mokinys Erlandas Prakapavičius, žmogus mėgstantis keliauti ir patirti naujų pojūčių. Pakviestas dalyvauti Erasmus+ projekte be jokių dvejonių sutikau. Prieš keltą dienų pasibaigė susitikimas mūsų gimnazijoje, tad noriu papasakoti asmenines patirtis.
09-19-2021 (Sekmadienis)
Kadangi projekte užsieniečio partnerio neturėjau, pasisiūliau draugui Arnui padėti. Pirmiausia kartu vykome į Kauno geležinkelio stotį pasitikti olandų grupę, ši iš atvykusių buvo antroji. Kai susipažinome, nuvykome pas bendrą projekto dalyvę, kurios namuose vyko atvykusių grupių susipažinimas. Ten jau mūsų laukė lietuviai, čekai ir visi kiti olandai, tiesa, portugalai nespėjo atvykti, kadangi šie atvyko į Lietuvą gerokai vėliau.
09-20-2021 (Pirmadienis)
Pirmasis rytas mokykloje suteikė progą susipažinti visiems, ne tik su portugalais, bet ir su visų šalių mokytojais. Aktų salėje mes atlikome apšilimo pratimus. Šios dienos mokyklinė veikla baigėsi palyginus greitai, todėl turėjome daug laiko, kurį nusprendėme praleisti prekybos centre 
„Mega“. Vakarieniavome restorane, ten ir atsisveikinome.
09-21-2021 (Antradienis)
Šis rytas buvo aktyvesnis – iš karto griebėmės darbo. Mes, lietuviai, turėjome grupes nuvesti į atskiras mokyklos klases, kuriose laukė mūsų mokyklos mokiniai. Ten kitų šalių moksleiviai turėjo pristatyti savo šalį. Aš su dviem lietuvėmis atsakėme už dalį čekų ir portugalų. Šiuos mes pristatėme dviem skirtingoms klasėms. Vėliau keliavome aplink Rokus, į Kauno mažiau žinomas vietas. Po mokyklinės veiklos mes aplankėme į lazerių areną ir pabėgimo kambarį, abu objektai turėjo knygnešių tematiką.
09-22-2021 (Trečiadienis)
Mokykloje turėjome dirbti su „Google Maps“, t. y. internetiniame žemėlapyje pažymėti antradienio lankytinas vietas, jas mes aprašėme ir pridėjome nuotraukų. Tada aplankėme Kauno senamiestyje buvusius kino teatrus, pasiskirstėme grupėmis ir nufilmavome poros minučių filmukus. Mūsų grupė filmavo prie buvusio „Odeon” kino teatro (dabar lėlių teatras). Nufilmavę klipą, pasilikome mieste, kur pavakarieniavome.
09-23-2021 (Ketvirtadienis)
Ši diena buvo įdomiausia, kadangi jau ankstyvą rytą sėdėjome autobuse į Vilnių. Sostinė nebūtų sostinė be katedros, būtent dėl šios priežasties ji buvo pirmasis lankytinas objektas, na, o vėliau apsukome ratą aplink Vilnių ir garsias jo vietas, papietavome, taipogi turėjome laisvo laiko. Grįždami namo, sustojome ir Trakuose, tačiau ten ilgai neužsibuvome dėl prasto oro.
09-24-2021 (Penktadienis)
Smagiausia, tačiau kartu ir liūdniausia diena. Mokykloje ryte klausėmės muzikos, aptarėme visą projekto veiklą, naudą ir kitus susitikimus. Atsisveikinome su anksčiausiai išvykstančiais olandais. Po mokyklos, jau atsisveikinę su mokytojais, paskutinį kartą nuvykome į Laisvės alėją, ten praleidome paskutines valandas, kartu atsisveikinome ir su portugalų grupe. Ašarų kupini kartu su čekų grupe nusprendėme pamatyti dar daugiau Kauno – pasivaikščioti naujamiestyje. Galiausiai atvykome į autobusų stotį, kurioje išlydėjome paskutinius keliautojus…
Taip ir pasibaigė 7 dienų vienas projekto etapas, kurio metu užsimezgė nauji ryšiai, kūrėsi malonios emocijos, gimė diskusijos. Susitikimas man parodė, koks didelis, bet kartu ir mažas pasaulis gali būti, kiek aš skiriuosi nuo žmogaus, su kuriuo turiu tiek daug bendro. 
Erasmus+ projektas visų pirma sustipriną anglų kalbos gebėjimus, praplečia žodyną. Daugelis mokinių įgauna drąsos kalbėti su nepažįstamaisiais, tuo labiau užsieniečiais. Neretai patys mokiniai įgauna pasitikėjimo. Erasmus+ projektas suartina bei atgaivina ryšius su savo šalies draugais ir bendraamžiais. Kartais net paprasčiausi žaidimai ugdo gebėjimą dirbti, susikalbėti ir komandoje išklausyti kitus. Pavyzdžiui, kelionė bei žaidimas ,,Lazertrone”. Besiekdami bendro tikslo paaugliai mokosi veikti išvien. Projektas – tai ne tik naujos draugystės ir kitų šalių mokiniais, tai kur kas daugiau. Ieva Kliševičiūtė, IIa kl.

Nuotraukos:
E. Savickaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos