Gustaitynės vaikai ir kudirkaičiai Borutynėje

  • Paskelbė : Mindaugas
  • Paskelbta: 2015-10-05
  • Kategorija: Renginiai

Nuo mokyklos ąžuolyno kalvos, kitapus geležinkelio, nukritus lapams matome kalną su geltonu nameliu viršūnėje. Tai Borutynė – rašytojo Kazio Borutos, Lietuvos nusipelniusio inžinieriaus Jono Borutos, vyskupo Jono Borutos namai. Rugsėjo 21 d., kol dar gražūs orai, mes, Gustaitynės vaikų ir kudirkaičių organizacijų nariai kartu su savo vadovėmis, nusprendėme aplankyti kaimynystėje matomą sodybą.
Kelionės pradžioje prie Rokų koplyčios gėrėjomės paminkliniu akmenimi, skirtu Rokų parapijos dešimtmečiui. Likome sužavėti jo dydžio ir grožio. Pakeliui į Borutos namus pamatėme trijų bėgių naująjį geležinkelį: smagu, kad gerėja susisiekimas su kitomis šalimis, kad saugoma gamta – geležinkelio tvoros stikle nupiešti vanagų atvaizdai atbaido paukščius ir išgelbsti juos nuo žūties. Pasiekę kelionės tikslą, iš arti išvydome dailų namelį, kuriame kadaise gyveno rašytojas Kazys Boruta, čia per porą savaičių parašęs romaną „Baltaragio malūnas”, kurį su malonumu skaitėme aštuntoje klasėje. Mūsų laukė rašytojo brolio Jono marti – Regina Borutienė. Ji atrakino rašytojo darbo kambarį. Pamatėme daugybę knygų, net sužinojome įdomų faktą – knygų spinta ir darbo stalas padaryti iš rašytojo tėvo karsto lentų, nes K.Boruta, būdamas jaunas, neturėjo vietos rašyti ir susidėti knygų! Rašytojas tėvui pasakė, kad šis gyvensiąs dar šimtą metų, ir paprašė karstui skirtų ąžuolinių lentų. Labai buvo įdomu pamatyti jauno rašytojo, jo žmonos, dukrelės, tėvų, senelių nuotraukas. Prie namelio matėme terasas – sunku patikėti, kad pats Boruta jas kadaise kasė. Taip pat turėjome galimybę atsisėsti prie staliuko po liepomis, kur kadaise kurdavo rašytojas. Regina Borutienė mus pavaišino obuoliais, nuskintais nuo rašytojo sodintų obelų, ir parodė prie rašytojo sodybos esantį skardį, kurį puošia susiraizgiusios medžių šaknys.

Ši kelionė buvo labai įdomi, turininga, tikimės, kad ir ateityje ji suteiks mums daug naudos: turėsime apie ką papasakoti asmeniniams ir gimnazijos svečiams, sužinoti faktai taps kontekstu mūsų rašiniams.

Rasa Bliūdžiūtė, Sandra Rudzevičiūtė, Daiva Sorokaitė, IIb klasės mokinės

Ši išvyka man labai patiko. Jau esu buvusi prie J.Borutos namelio tačiau tai buvo gana seniai. Šia išvyka labai džiaugiuosi, nes šį kartą nukeliavau ne tik prie jo namelio, tačiau gavau šansą įeiti į jo kambarėlį taip pat. Kambarėlis nebuvo didelis tačiau gana jaukus ir kuklus. Ant sienų kabėjo portretai ir paveikslai, taip pat spinta sukalta iš jo tėvo karsto lentų buvo prikrauta daugybė knygų. Kiemas daug didesnis nei galėjau pagalvoti. Kiemo gale yra nuostabaus grožio skardis ir apačioje tekanti Jiesia. Labai smagu, jog galėjau aplankyti šią virtą ir parsinešti namo nuostabių prisiminimų.

Nepamirškite padėkoti autoriui